Uçakta Elektronik Sigara İçilir Mi, Cezai Yaptırım Bulunuyor Mu?

Elektronik sigara kullanımı yaygınlaştıkça, bu ürünün nerede kullanılıp nerede kullanılmayacağı ya da cezasının olup olmadığı gibi sorular da gündeme gelmiştir. Özellikle de sigara içiminin yasak olduğu uçaklarda; uçakta elektronik sigara içilir mi, cezai yaptırımı bulunuyor mu sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda size elektronik sigaranın kullanımına yönelik merak edilen soruları kısaca yanıtlayacağız.

Elektronik sigaraların diğer tütün bazlı ürünlere göre kullanım alanı daha geniştir. Normal tütün bazlı ürünler; kapalı alanlar, restoranlar veya oteller gibi alanlarda içimi yasakken elektronik sigaraya bu tarz bir sınırlama getirilmemiştir. Ancak uçaklarda kullanımı kesinlikle yasaktır. Çünkü hem duman salması hem de elektronik olması bu durumu doğurmuştur. Bu da uçaklarda sigaraya uygulanan cezaların elektronik sigara içinde geçerli olduğunu gösterir.

Ülkemizde elektronik sigaralarla ilgili çok net ve kesin uygulamalar yoktur. Ancak Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından elektronik sigaraların herhangi bir markasına ithal izni verilmemiş ya da ruhsatlandırılmamıştır. TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu) elektronik sigaraların hem içimsel hem de şekilsel olarak sigara özelliğini taşıyan bir ürün olduğunu belirtmiştir. Ayrıca bu ürünlerin kartuşlarında tütün alkoloiti bulunması nedeniyle de bu ürünlerin tütün ve tütün mamulleri ile aynı kapsama alındığına dair bir değerlendirme yapmıştır.

Farklı Ülkelerde Farklı Yasal Durumlar Geçerli

Elektronik sigara teknolojisinin yeni olması dolayısı ile bu ürün ile ilgili ülkelerin ileri düzeyde bir düzenleme yapamamalarına neden olmuştur. Öyle ki, Amerika ve Avrupa birliği ülkelerinde farklı uygulamalar bulunmaktadır. Bu sebeple yurt dışına çıktığınızda o ülkenin bu alandaki uygulamalarına dikkat etmenizde fayda vardır.

E-sigaraya yasaklama getiren ilk ülke Finlandiya’dır. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tütün yasağı kapsamı içerisine elektronik sigaralarda dahil edilmiştir. Ancak içerisinde nikotin içermeyen formlarının satışı serbesttir.

İtalya’da ise 2012 tarihinde çıkartılan yasa ile elektronik sigara çeşitlerinin 16 yaş altındaki kişilere satışı yasaklanmıştır. İngiltere’de reklam, satış ve kullanımı serbesttir ve kamusal alanlarda da kullanılabilir. Almanya’da satış ve kullanımına izin verilmekle birlikte e-likitlere denetleyici kurallar uygulanır.

Amerika’da farklı eyaletlerde farklı uygulamalar bulunmaktadır. Arizona ve New Hampshire gibi bazı eyaletlerde bu ürünün küçüklere satışı yasaktır. New York eyaletinde de küçüklere satışı yasaktır. Ayrıca kamusal alanlarda ortalama 30 metrelik (100 feetlik) alan içerisinde ve okulların girişinde 2012 tarihinden itibaren yasaklamıştır. Amerika 2016 tarihinden sonra üretilen tüm ürünlerin satışında FDA onayını istemektedir. Onaysız ürünlerin satılması yasaklanmıştır.

Elektronik Sigara Daha Geniş kullanım Alanı Verir

Ülkemizde yasal çerçevesi daha net çizilmemiş olmasına rağmen elektronik sigaralar daha geniş kullanım alanı sunar. Pek çok yerde sigaraya oranla çok daha rahat kullanılmaktadır. Normal sigaraların kokusu kullanmayan kişilere rahatsız edici gelebilir. Ancak elektronik sigara çıkan buhar, kötü kokmazken bazılarının aromasında hafif bir koku olabilir.

Sigaralar, insan sağlığına zararlıdır. Hem sağlığı hem de kişisel bakımı kötü etkiler. Ayrıca hem doğaya hem de çevreye zarar verir. Elektronik sigaralar bu açıdan normal sigaralardan daha iyidir.

Seçim yaparken en iyi kalitedeki marka ve modeller arasında seçim yapmak önemlidir. Ayrıca elektronik sigara seçiminde likit seçimi de çok önemlidir. İyi kaliteli ürünler hem sizin sağlığınız hem de kullanım performansınız açısından önemlidir. 

YENİ ÜRÜNLER

Whatsapp İletişim