BBC Türkçe olarak yayınlandığı elektronik sigara üzerine yapılmış bilimsel araştırmalar ve testlerin sonucunu içeren yazısı.
Elektronik sigaralar güvenli mi?
Elektronik sigaralar günden güne popülerliğini artırırken diğer yandan da tartışmaların merkezinde kalıyorlar. Elektronik sigaraların kamuya açık alanlarda yasaklanması ve uzun dönemde sağlığa etkisi üzerine birçok tartışma mevcut. Michael Mosley bu tartışmalara son vermek adına “elektronik sigaralar güvenli mi?” sorusunun cevabını arıyor.
Sigara içerken yanan tütün, dışarıya çok yüksek miktarda bağımlılık yapan nikotin salınımı gerçekleştirir. Ama bu noktada nikotin bir sorun değil: sigara içerken ek olarak kanser riskini, kalp hastalıklarını ve diğer ciddi hastalıkları artıran 4000’e yakın diğer zehirli kimyasal havaya karışır. Elektronik sigara kullanmanın ve sigara içmenin insan vücudu üzerinde nasıl etkileri olduğunu anlamak içinMichael elektronik sigara kullanan bir grubu ve sigara içen bir grubu test etti. Farklı kimyasalların seviyelerini öğrenmek adına her iki gruptaki insanlardan salya, idrar ve nefes örnekleri alındı.
Test sonuçları
Nikotin, sigaralarda bulunan bağımlılık yapıcı bir kimyasaldır. Testlerimizde elektronik sigara kullanan insanların sigara kullanan insanların aldığına benzer seviyede nikotin aldığını görüyoruz. Buradan elektronik sigaranın nikotine bağımlı olan sigara kullanıcıları için kullanılabilecek bir alternatif olduğu sonucu çıkıyor.Karbon monoksit, kalp hastalıklarına sebep olan zararlı bir kimyasal maddedir. Aynı şekilde akrolein de kanser ve ciğer hastalıklarına sebep olan diğer bir zararlı kimyasal maddedir. Testlerde elektronik sigara kullanan insanlarda, sigara kullanan insanlara nazaran bu kimyasallardan çok daha az miktarda bulunduğu saptandı. Hatta elektronik sigara kullanan insanlardaki bu kimyasal maddelerin seviyesi, hiç sigara kullanmayan insanlardaki seviyeye oldukça yakın. Bu da elektronik sigaraların, normal sigaralardan çok daha az zararlı olduğunu gösteriyor.
Önemli olarak belirtelim ki, bu küçük çaplı testimizin sonuçları, daha büyük ve kapsamlı araştırmaların sonuçlarını da yansıtmaktadır. Michael, Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nin Tütün Araştırma Birimi’nin yöneticisi olan Profesör Peter Hajek ile bir araya geldi. Peter Hajek, elektronik sigaraların, sigarayı bırakmak için kullanılabileceğini, sigara ile alakalı hastalıkları bitirebileceğini ve dolayısıyla ölüm oranlarını da azaltabileceğini düşünüyor. Elektronik sigaralar toplum tarafından yeni yeni kullanılmaya başlandığı için, içerisinde bulunan bazı kimyasalların uzun vadede zararlı olup olmayacağı bilinmiyor.
Elektronik sigaralar, bulundurduğu nikotin sebebiyle bağımlılık yaratıcı bir etkiye sahip. Ayrıca elektronik sigaraların yaygın kullanımının nikotin tüketimini normalleştireceği, sigara yasaklarından kaynaklanan sosyal değişikliklerin geçerliliğini yitirebileceği ve bu sebeple sigara içmeyi bir şekilde yine sosyal olarak kabul edilebilir kılabileceği düşüncesi mevcut. İngiliz Tıp Birliği de elektronik sigaraların kamuya açık alanlarda kullanılmasının önüne geçilmesini istiyor.
2016 yılından itibaren, İngiltere’de bazı elektroniksigaralar ruhsatlandırılacak ve ilaç olarak kullanılacak. Bu işlem, örnek verecek olursak eğer 20mg/ml nikotinden daha fazlasını içermesine veya kullanıldığında sigarayı bırakmaya yardımcı olacağı gibi sağlık beyanlarına bağlı olacak. Bu iki kategoriden birinde olmayan ürünler ise tüketici ürünleri mevzuatı kapsamında kontrol edilecek.