Elektronik sigara endüstrisi henüz çok daha yeni olmasına rağmen bazı ülkelerde yasal olup bireylerin kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur. Öyle ki, kimi ülkelerde e sigara kullanımı bir nevi yaşam stili haline gelmiştir. Kişiler, özellikle sigara içen yetişkinler bu bağımlılıklarından kurtulmak için elektronik sigaraya yönelmektedir. Ancak bazı devletler elektronik sigaraya bazı yasaklar getirmiştir. Eğer sık sık seyahat ediyorsanız veya yurt dışından elektronik sigara satın almayı düşünüyorsanız bu yazımız sizlere oldukça yardımcı olacaktır. Yazımızda genel hatlarıyla “Elektronik sigara hangi ülkelerde yasal” ve “Elektronik sigara hangi ülkelerde yasak” sorularını yanıtlayacağız.
Ülkemizde elektronik sigara ve e likit üzerine henüz herhangi bir kanun yoktur. Bu sebeple kişilerin ülke sınırları içerisinde elektronik sigara satın alma veya kullanması üzerine herhangi bir kısıtlama yoktur. Kişiler rahatlıkla açık alanlarda veya sigara içilebilen mekanlarda elektronik sigaralarını kullanabilir. Ancak yurtdışından e sigara veya likit alımlarında net kısıtlamalar mevcuttur. Özellikle gümrükten geçebilecek ürünler kısıtlamasında bulunduğu gibi aynı zamanda, belirli bir fiyatın üstünde gelen ürünlerin her biri için vergi ödemek gerekmektedir. Bu durumda ise cihazlar oldukça pahalıya gelmektedir. Eğer amacınız satın almak değil ancak aşağıda belirtilen ülkelere seyahat etmeyi planlıyorsanız yasalarını bilmenizde fayda var.
- Amerika Birleşik Devletleri: ABD’de hem elektronik sigara ve likit üretimi oldukça yoğundur hem de kullanan kişi sayısı fazladır. Hem satışı hem de kullanımı yasal olan bu ülkede 2016 yılından bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Ülkede sadece FDA onayı olan cihazların satışı yasaldır. Ancak eğer cihazınızı 2016 yılından önce aldıysanız kullanmanızda devlet herhangi bir kısıtlama getirmemektedir.
- Arjantin: Arjantin’de de ülkemizde olduğu gibi satışı yasal değildir. Ancak devlet vatandaşlarının veya turistlerin elektronik sigara kullanımına herhangi bir kısıtlama getirmemiştir.
- Şili: Şili’de ise durum biraz daha farklıdır diyebiliriz. Şili’de hem elektronik sigara satışında hem de ithalatında sadece tıbbi ürünler kategorisine giren onaylı cihazlar ve likit türleri satılmaktadır.
- Brezilya: Brezilya ülkesinde vatandaşlar e sigara veya likit tüketimi serbesttir; ancak ithalat veya ihracatı yasak olduğu gibi ülke içerisinde de satışında legal kısıtlamalar mevcuttur.
- Meksika ve Kolombiya: Bu Güney Amerika ülkelerinde de eğer vatandaşıysanız veya turistseniz elektronik sigara kullanımı veya e likit tüketimi serbesttir. Ancak ülke içerisinde bu tarz cihazların, yedek parçaların ve likit çeşitlerinin satışı yasak olup satan kuruluşlara ciddi yaptırımları bulunmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen Güney Amerika ülkelerinde genellikle Şili haricinde kişilerin kullanımına herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Ancak ülke içerisinde satışında, ithalat ve ihracatında net kısıtlamalar mevcut olup yapılması durumunda hukuki süreç başlatılmaktadır.
Elektronik Sigara Hangi Avrupa Ülkelerinde Yasaldır?
Elektronik sigara endüstrisinin en çok geliştiği ülkeler genellikle Avrupa içerisinde bulunmaktadır. Avrupa'da hem e sigara fabrikaları hem de e likit üretim merkezleri oldukça fazladır. Yine de ülkeden ülkeye bazı değişiklikler gözlemlenebilmektedir.
- Fransa: Fransa’da hem elektronik sigara üretimi hem de e likit üretimi yasaldır ve büyük firmalar mevcuttur. Aynı şekilde, vatandaşların ve turistlerin tüketiminde herhangi bir kısıtlama yoktur.
- Almanya: Almanya e likit konusunda oldukça gelişmiştir. İhracat veya ithalat dahil olmak üzere satışı tamamen yasaldır; herhangi bir kısıtlama yoktur. Aynı şekilde, ülke içerisinde elektronik sigara kullanımı son derece yaygındır.
- İngiltere: İngiltere tüm dünyada elektronik sigara kullanımının en yaygın olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Ülke içerisinde cihaz ve likit satışı tamamen legaldir.
- Hollanda: Burada da aynı şekilde üretiminde, satışında ve kullanımında yasal herhangi bir kısıtlama bulunmaz.
Sonuç olarak, Avrupa ülkelerinde elektronik sigara endüstrisi oldukça gelişmiştir. Hem cihaz bazında hem de likit bazında oldukça farklı çeşitler üretilmekte ve birçok fabrika bulunmaktadır. Ayrıca, bu ülkelerde hem turistlerin hem de kendi vatandaşlarının elektronik sigara kullanımında hiçbir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu yazımızda “Elektronik Sigara Hangi Ülkelerde Yasal?” sorusunu cevapladık. Eğer yakın zamanda yurt dışına seyahat gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, gideceğiniz ülkenin elektronik sigaraya olan yaklaşımını önceden bilmeniz oldukça avantajlı olacaktır.