Elektronik Sigara %97 daha az zararlı

Elektronik Sigara %97 daha az zararlı

Son yıllarda ülkemizde de kullanımı yaygınlaşan elektronik sigarayla ilgili merak edilen detaylar var. İngiltere'de yapılan bir araştırma elektronik sigarayla ilgili önemli verileri ortaya koydu. Peki elektronik sigara zararlı mı?

Günde güne popülerliği artan elektronik sigaraların sağlığa olumsuz bir etkisi bulunup bulunmadığına yönelik soru işaretleri devam ediyor. Elektronik sigaraların uzun dönemde sağlığa etkisiyle ilgili hem dünyada hem de ülkemizde birçok tartışma yer alıyor. BBC, Türkçe olarak yayınlandığı elektronik sigara üzerine yapılmış bilimsel araştırmaları ortaya koydu.


Araştırmaya göre, gerçek sigaradan elektronik sigaraya geçenlerin vücutlarında altı ay sonra, normal sigaraya devam edenlere kıyasla ok daha az kansere yol açan maddeye rastlandı. Uzmanların normal sigaradan elektronik sigaraya geçmeyi düşünenlerin yaşadığı kafa karışıklığını netleştirmeyi amaçladığı, daha önce yapılan bazı araştırmaların elektronik sigaraların da normal sigaralar kadar zararlı olduğu sonucuna vardığı hatırlatılıyor.


Ancak çalışmaya göre, daha güvende olmaları için sigara içenlerin tamamen elektronik sigara ya da nikotin ikame tedavilerine geçmeleri gerekiyor. Araştırmayı yürüten ekibin başı University College London'dan Lion Shahab "Elektronik sigaralarla vücuda giren zehirli kimyasalların, temsili deneyler kullanan daha önceki araştırmalarda söylenenden kayda değer miktarda daha az olduğunu gösterdik. Bu da, elektronik sigaraların güvenliği konusundaki şüphelerin yanlış olduğunu gösteriyor" dedi.


İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı'nın masraflarını karşıladığı araştırmada, normal sigara içenlerden ve son altı aydır elektronik sigara ya da nikotin bandı ve spreyi gibi nikotin ikame ürünleri kullananlardan oluşan 181 kişi incelendi.


Üçüncü bir grupsa, hem normal sigara içmeye hem de elektronik sigara ve nikotin ikame ürünleri kullanmaya devam etti. Badece elektronik sigara içenlerde, normal sigaraya devam edenlere göre akciğer kanseriyle ilişkilendirilen NNAL adlı zehirli kimyasaldan yüzde 97 daha az görüldü. Ancak hem sigara hem de elektronik sigara içenlerle aradaki fark çok az oldu.

YENİ ÜRÜNLER

Whatsapp İletişim